De meeste mensen weten wel dat wanneer men een oude auto in bezit heeft, deze vaak een oldtimer wordt genoemd. Ook is men bekend met het feit dat er met een oldtimer belastingvrij gereden mag worden op de openbare weg. Maar hoe is het precies bij de wet geregeld omtrent de oldtimer? Dit is natuurlijk erg belangrijk wanneer u bijvoorbeeld een oldtimerverzekering wilt afsluiten.

 

Laat ik voorop stellen dat het in dit artikel gaat over de oldtimer waarvoor door de wet is bepaald dat er belastingvrij mee op de openbare weg mag worden gereden. Dit is natuurlijk ook de reden dat u er een oldtimerverzekering voor zal moeten afsluiten. Het is eenmaal verboden om onverzekerd de weg op te gaan. Eigenlijk is dit ook niet vreemd, u moet er niet aan denken dat er onverhoopt iets gebeurd…

Wanneer is een auto een oldtimer?

Een auto wordt een oldtimer wanneer deze 25 jaar oud, of ouder is. Dit is de hoofdregel welke al jaren geldt voor auto’s om belastingvrij te mogen rijden. In recente wijziging  is deze wet iets aangepast. Er is namelijk een voorwaarde bijgekomen. Een auto kan tot en met 31-12-2011 nog als oldtimer worden aangemerkt wanneer deze voor 1987 is gebouwd. Heeft de auto een bouwjaar van 1-1-1987  of later, dan geldt hier een andere regel voor, namelijk de regel dat de oldtimer minimaal 30 jaar geleden voor het eerst in gebruik is genomen. Binnen deze wijziging zit ook nog een overgangsregeling. Deze houdt het volgende in om voor vrijstelling in aanmerking te kunnen komen met uw oldtimer:

  1. Het motorrijtuig is op 31 december 2011 ten minste 25 jaar oud.
  2. Het motorrijtuig is in 1987 voor het eerst in gebruik genomen, en het tijdstip van eerste ingebruikneming is ten minste 26 jaar geleden.
  3. Het motorrijtuig is in 1988 voor het eerst in gebruik genomen, en het tijdstip van eerste ingebruikneming is ten minste 27 jaar geleden.
  4. Het motorrijtuig is in 1989 voor het eerst in gebruik genomen, en het tijdstip van eerste ingebruikneming is ten minste 28 jaar geleden.
  5. Het motorrijtuig is in 1990 voor het eerst in gebruik genomen, en het tijdstip van eerste ingebruikneming is ten minste 29 jaar geleden.

De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van de website van de belastingdienst. Voor alle informatie omtrent de belasting en de oldtimer kunt u op deze pagina terecht van de Belastingdienst: Motorrijtuigenbelasting. Hier is precies te zien aan welke voorwaarden een oldtimer allemaal moet voldoen om gebruik te kunnen maken van de regeling om belastingvrij te kunnen rijden.